Η ΣΤΡΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ή THE CRETAN WAY

Αν θέλεις λέει να μάθεις ένα τόπο περπάτα τον. Οι πεζοπορίες μεγάλων αποστάσεων είναι πόλος έλξης για πεζοπόρους παγκοσμίως, διαδρομές όπως το Annapurna circuit στα Ιμαλαια το Incas Trail στην Νότια Αμερική ή ακόμα πιο κοντά το μονοπάτι GR20 στο νησί της Κορσικής έλκουν χιλιάδες πεζοπόρους από όλο τον κόσμο ετησίως. Ωστόσο η παγκόσμια πεζοπορική κοινότητα μονίμως ψάχνει για νέους προορισμούς και όπως όλα δείχνουν ήρθε η ώρα της Κρήτης να μπει στον παγκόσμιο πεζοπορικό χάρτη των διαδρομών μεγάλων αποστάσεων. Όχι πως η Κρήτη δεν είναι γνωστή στους πεζοπόρους του εξωτερικού απλά τώρα πλέον η διάσχιση της μέσα από μονοπάτια από ανατολή προς δύση έχει όνομα. The Cretan Way ή όπως με πολύ ντοπιολαλιά το έθεσε ο συγγραφέας του πεζοπορικού οδηγού  Luca Gianotti Η Στράτα της Κρήτης .

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Η στράτα της Κρητης  μήκους 500 χιλιόμετρων ξεκινά από την Κατω Ζάκρο και τερματίζει στο Ελαφονήσι, ακουλουθεί κυρίως το ευρωπαικό μονοπάτι Ε4 ωστόσο ο Luca δεν έμεινε μόνο στην συγγραφή αλλα με την βοήθεια εθελοντών σηματοδότησε με δικά του έξοδα παραλλαγές της διαδρομής ώστε ο πεζοπόρος να μην είναι υποχρεωμένος να περπατάει σε κεντρικές οδικές αρτηρίες που έχουν "καταλάβει" πλέον το Ε4.
 Η στράτα της Κρήτης δεν είναι ακόμα ένας ταξιδιωτικός οδηγός αποτελεί στον ένα χρόνο από την έκδοση του μια πραγματική κοινότητα. Μέσα από την ιστοσελίδα του οδηγού ( http://www.cretanway.eu/ ) και την σελίδα του στο facebook @CretanWayE4 οι χρήστες του μονοπατιού ανεβάζουν συχνά ενημερώσεις και φωτογραφίες από την κρητική τους περιπέτεια ωστε να εμπνεύσουν και να βοηθήσουν τους επόμενους πεζοπόρους.
Πρόκειται για ενα εγχειρημα που βασίζεται αποκλειστικά σε λάτρεις του βουνού από τους λάτρεις του βουνού καθώς όλη η σηματοδότηση έχει γίνει από τον Luca και ομάδες εθελoντών συμπεριλαμβανομένου και του γράφων. Το κυρίως μονοπάτι έχει σηματοδοτηθεί με το γνωστό κιτρινο μαύρο χρωμα του Ε4 έχοντας χρησιμοποιήσει αυτοκόλητα με το ονομα Η Στράτα της Κρήτης, ενώ οι εναλλακτικές διαδρομές έχουν σημανθεί με δύο κοκκινες γραμμές.
Σημαδεύοντας την εναλλάκτική διαδρομή Γερακάρι - Σπήλι 



Στα πλαίσια τις ανάδειξης αυτής της υπέροχης διαδρομής που περνάει από τα "ξεχασμένα" χωριά της ενδοχώρας από τη μια ακρη του νησιού ως την άλλη, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου διοργανώνεται το πρώτο εθελοντικό Cretan Way Work Camp #CWVWC με σκοπό τον καθαρισμό και συντηρηση μέρους της διαδρομής στην περιοχή Καστελιου πεδιάδος. Εθελοντές από όλη την Ευρώπη έχουν δηλώσει συμμετοχή ωστε να προσφέρει ο καθένας λίγη εργασία για την Κρητη και την Στρατα της. 

Δεν είναι μονο περπάτημα είναι και πολιτισμός

H Alice βάφοντας την Κρήτη
 Ο πεζοπορικός οδηγός Η Στρατα της Κρητης κυκλοφορεί από της εκδόσης ANAVASI και είμαστε πολύ υπερήφανοι που αποτελούμε μέλος της ομάδας υποστήριξης αυτης της προσπάθειας, που όχι μόνο διαφημίζει την Κρητη αλλα την αναβαθμίζει και την τοποθετεί πλέον στα μεγάλα μονοπάτια του κόσμου.
Γιους Κάμπος


Σημαδεύοντας ακόμα και τα αυτοκίνητα μας

Από δεξιά προς τα αριστερά ο Luca Gianotti με τον Στέλιο και την Alice υποστηρικτες του Cretan Way

Φωτογραφίες : Χ. Μπαλαδημας, και από την σελίδα του Cretan Way

Comments