ΟΤΑΝ ΤΑ ΟΡΗ ΣΕ "ΧΟΡΕΥΟΥΝ" ΣΕ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ

Έχεις συλλάβει τον εαυτό σου έστω και μια φορά τουλάχιστον να συνδυάζει την μουσική με το τοπίο γύρω του; Η ακόμα "χειρότερα" να σε "χορεύει" ο τόπος ο ίδιος; Στην Ήπειρο  η μουσική, είναι "μυσταγωγική", αργή και τα όργανα στον "τόπο", σε χορεύει "γλυκαίνοντας" έγνοιες, έρωτες, απώλειες... τοπίο και μουσική κάνει τους ανθρώπους να κάνουνε "χωριό".


Ένα τέτοιο "χωριό" υπάρχει και στα Τζουμέρκα. Το καταφύγιο των Πραμάντων με τον Μπαμπη και την Πωλα από την μία και το καταφύγιο των Μελλισουργών από την άλλη με τον Φωτη έχουν ενώσει κυριολεκτικά τις δυο μεριές του βουνού οχι μόνο με τα μονοπάτια που συντηρούν αλλα  προσφέροντας τετοια φιλοξενία  που σε συνδυασμό με τον τόπο θα σε κάνει να πεις οτι απλά.... επέστρεψες σπίτι.


Πολλά καταφύγια παρέχουν υπηρεσίες οδηγών για τις γύρω περιοχές ωστόσο το καταφύγιο στην Πραμαντα έχει μια πρωτοτυπία χρόνια τώρα. Ίσως είναι το μόνο εδώ και καιρό που έχει τετράποδο συνοδό βουνού, την θρυλική Ζαρα η οποία φυσικά με τα χρόνια έχει γίνει πολύ επιλεκτική στις ομάδες που συνοδεύει.Η οποία φυσικά φροντίζει και για την εκπαίδευση των νέων στελεχών της ομάδας. Κάπως έτσι κρατιούνται οι παραδόσεις στην Ηπειρο υποθέτω... από γενιά σε γενιά.



Αν λοιπόν βρεθεί κάποιος στην περιοχή και δεν έχει διάθεση για ενδιαφέροντα πράγματα όπως ανάβαση στην κορυφή Στρογγουλα ή παγοαναρρίχηση σε έναν απο τους καταρράκτες της μπορεί να ακολουθήσει το πανέμορφο κυκλικό μονοπάτι Καταφύγιο Πραμάντων- Καταρράκτες Μελισσουργών- Καταφύγιο Μελισσουργών και πίσω στο καταφύγιο Πραμάντων. Το μονοπάτι περνάει μέσα από το μοναδικό ελατόδασος της περιοχής και το σπήλαιο του θρυλικού κλέφτη  Κατσαντώνη όπου σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση κρυβόταν κατά την δίωξη του από τους Τούρκους.





Στους καταρράκτες αν βρεθείς καλοκαιράκι και είσαι αρκετά τολμηρός μπορείς να δοκιμάσεις το κρύο Τζουμερκιώτικο ντουζάκι στην βάση του ωστόσο το χειμώνα ίσως θα ήταν καλή ιδέα να το αποφύγεις.

                


Μετά από την υπέροχη αυτή βόλτα στο τέλος της μέρας,  το τσιπουράκι και τα τουρσιά της Πώλας στην σκιά της Στρογγούλας θα συμπληρώσουν το Ηπειρώτικο γλέντι που σε "χόρευε " όλη μέρα... μωρε ξένε μου.





Comments